Oerdieet

Het oerdieet wordt ook wel het Paleodieet genoemd. Nog meer andere namen voor dit dieet zijn Paleolithisch dieet of het jager-verzamelaardieet. Dit dieet is gebaseerd op de voeding die onze voorouders aten. Het gaat hierbij om onze voorouders die 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden leefden. De meeste mensen die zich aan het oerdieet houden zien het niet als een dieet maar als een manier van leven.

Het oerdieet bestaat dus uit de voeding die onze voorouders aten. Het gaat hierbij vooral om de producten: vis, vlees van dieren die gras eten, fruit, wortels, groente en noten. Dit dieet bevat dus geen peulvruchten, granen, zuivel, zout, verwerkte oliën of geraffineerde suikers. Het oerdieet is zo samengesteld omdat er vanuit wordt gegaan dat de mens genetisch gezien weinig tot niets veranderd is met de intrede van de landbouw. Eten wat onze voorouders aten lijkt hierbij dus ideaal te zijn.

Gastro-enteroloog Walter L. Voegtlin zorgde er in de jaren 70 voor dat het oerdieet bekend werd. Er zijn toen veel mensen geweest die dit dieet gingen volgen. In de jaren 90 kreeg het nog meer bekendheid omdat er toen veel artsen en diëtisten voor dit dieet gingen pleiten. Zij wilden een terugkeer naar de Paleolithische manier van eten. Er is toen gekeken naar de voedselproducten die nu op de markt zijn en hiermee is er een dieet opgesteld.

oerdieet recepten boek

Oerdieet lijst met voeding

Omdat er dus veel producten niet genuttigd mogen worden als men dit dieet volgt is hier een lijst opgesteld met de producten die men wel mag eten. In deze lijst is een grof overzicht gemaakt van de productgroepen die wel genuttigd mogen worden als je deze levensstijl volgt. Voor extra informatie die groentes er precies gegeten mogen worden kun je terecht op de site. Daar is dit allemaal nog wat duidelijker onderverdeeld. Maar de lijst zoals deze hier staat geeft alvast een goed startpunt voor het oerdieet. En disclaimer: waarschijnlijk krijg je direct trek als je deze lijst eens goed doorleest. Het is ook een goed idee om deze lijst te printen en deze mee te nemen wanneer je boodschappen gaat doen, dan weet je direct dat je de juiste producten koopt.

Goedgekeurde oerdieet voeding:

Vlees, groenten, oerdieet olie/vetten, noten en fruit. (Hierbij zijn ook nog een aantal uitzonderingen die te vinden zijn op de site).

Afgekeurde oerdieet voeding:

Zuivel, sapjes, frisdrank, granen, peulvruchten, groentes met zetmeel, zoute voeding, snoepgoed en energiedrankjes.

wat mag je wel en wat mag je niet bij het oerdieet paleo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.